30 Nisan 2025 Çarşamba

ait!

     Birbirini tanımayan, hasbelkader ortak bir lisan bulmuş, farklı kıtalardan çocuklardık. Birinin adını sormak ayıptı, gerçi kimsenin aklına dahi geldiğini sanmıyorum. Bir gün tanışıp kahve içmek hevesiyle yapmadık hiçbir şeyi. Sadece benzer cümleler kurabildiğimiz insanlar, istediğimiz iğrençlikleri tefevvüh edebileceğimiz bir ortam, doğrunun olmadığını hatırlayan bir cemiyet, hasılı hürriyet istiyorduk.

    Devam ediyor hürriyet iptilamız. Uzaktan, çok uzaktan siren sesleri gelmeye devam ediyor. Sokak boyu yürü bak, sen ilerledikçe sana yaklaşmayacak sirenler merak etme. Sorma yeter, sorma "Neden" diye. Yol üstünde bu lafı vird edinmiş, ileri geri sallanan çılgınları göreceksin. Hiçbirinin yüzü kızarık değildir. Şişelerine de karışma, kimsemiz tecavüzkarane sapıtmaz. Böyledir çünkü hürriyet: Kendinin de başkalarının da hürlüğü o sapıtmayıştadır biraz. Biraz da sokaktaki bu çeşitlilikte. Gör, çünkü, o çılgının yanındaki adamı izle. Tanışmıyorlar bile. Hem ağzından çıkan köpük değil dumandır. Tanrısında yakınıyor ikisi de, lisanları farklı sadece.

    Devam ediyor hürriyet iptilamız. Bunun için, dünyanın her yerinde bir ahlaksıza sövebilmek için ne olmayacak lisanlar çalışırız! Ben, yani bendeniz, hendeseden anlarım biraz naçizane, diğerinin olmayan dünyalar olur tuvalinde. Hukuka dair tetebbuatımız, cehlin prangalarından istiklal içindir. Tabiat kanunlarını da aynı iştiyakla, aynı motivasyonla çalışırız. 

    Sözlerimin kıyısında köşesinde, ne zaman arasa, arayan biri için bir manifesto gizlidir. Devam ediyor hürriyet iptilamız. Belki yalnızca güzelliğin esiri olmaya meraklıyız. Muvakkat, muhayyel, oyunlu, çalımlı bir esirlik.

4 Şubat 2025 Salı

Buğu

    Gözündeki buğular silidi şairin. Önünü görerek yürüdü sokaklarda. Aşina kaldırımları geçti, unutulası sahiller buldu yolun sonunda. Zihninde dönüp duran hayale uyacak bir manzara aradığı falan yoktu, öyle aranarak bulunmaz ilham. İlham oradadır ve bütün kabalığı, hamlığı ile şairin bildiği bir oradadır. Bugün de oradaydı, bildik yerindeydi ilham.

    İster istemez bir tavsiye üzerine sahile gelmiş olduğunu düşündü şair. Kendi çıkardığı anlamları düşündü. Ağaçlardan öğrendiği kestirme sokakları düşündü. Güzel şehirlerde asırlar önce ölmüş mimarlardan aldığı nasihatlerle buluyordu yolunu bu çirkin şehirde dahi. Zihninin her sokağı bir Şark pazarına çıkar onun. Orada muteber -fakat yine de ölmüş!- mimarlar da bulunur, turistlerden çaldıklarıyla yeğenine kaçak inşaat diken kulamparalar da. Bugünkü günün aksanını sanki zorla, yenice öğrenmiş gibi konuşan sahaflar da mevcuttur orada, bir güvercin dilinde derdini anlatan kahrolası ağzı-salyalılar da. 

    Önünü görerek adımlarını atıyordu şair uzun zaman sonra ilk defa. Bu, mesleğini icrasına engel olmayan fakat hayli sıra dışı bir haldir. Çıktığı köy sahilinde kötü isimli sokakları düşündü bir süre. Sonra adımlarını aklındaki aşina bir vezne uydurmaya çalıştı. Bada bam bam, bada bam bam, bada bam bam, bada bam... Sokakta seken bir seksen koca bir adam. Hayır: O sokaklarda seken bir kocaman boylu adam. Bada bam bam, bada bam bam, bada bam bam, bada bam. 

    Zihnini dağıtmaya çalışıyordu bu kabilden çocuksuluklarla. Aklına aforizmatik laflar geliyordu, bazıları mühim adamlardan duydukları, bazıları da kendi uydurdukları. "Bütün gün düşünmüş şair, en sonunda akşam şiirinden bir virgülü silmiş. Ertesi gün geri koymuş virgülü sonra!" Olmaz öyle! İki üç akşam daha düşünsün şair. "Bütün hafta düşünmüş şair. Ağzını açtığında anlaşılmaz bir tekerlenme yuvarlanmış dudaklarından. Tekerleme bir kız çocuğunun diline takılmış, çocuk o günden sonra peltek kalmış. Tekerleme ermiş muradına, biz çıkalım marekesine"

    Gözündeki buğular silinmişti şairin. Şair artık sakin. Kafa sesiyle, yüksek perdeden şarkılar söyleyin. Beğenmedi sonunda yürüdüğü yolun çıktığı sahili. Belki yüzme bilmiyordu, belki de birileri sahile akıl vermeli. Zaten her yer müsilaj, zaten şairin ruhunda dağa çıkmak var, ahbaptan ekipaj. Biri denizlere anlatsın, yağmurla beslenir dereler. Derelerin de hepsi denize varmaz derler. Yani ki beğenmedi sonunda şair hayalini. Vezni de zaten yere batasıca persler seçmişti. Sustu gözleri-buğusuz şair, kendine geniş rotalı bir otobüs beğendi. Bambamda bamdabamda babambamda bamdabam!